Vraag en Antwoord


VRAAG EN ANTWOORD

Hieronder volgen een aantal veel gestelde vragen, welke met name interessant zijn om te lezen voor de beginnende aquarist.Covid-19 update

Hoevaak moet ik water verversen

Hoelang gaan tl buizen mee

Hoe zie ik of vissen ziek zijn

Kunnen alle vissen bij elkaar

Hoeveel vissen mogen er in een aquarium

Wat doe ik tegen alg in het aquarium

Moet een aquarium na een bepaalde tijd vernieuwd worden

Hoelang gaat een voedingsbodem mee

Hebben planten ook voeding nodig

Hoevaak mag ik vissen voeren
Covid-19 ( Corona ) update per 01 April 2022

Onze winkel is geopend ( OOK TIJDENS LOCKDOWNS ) op de normale openingstijden zoals ook op onze site is te vinden. Uiteraard blijven we de nieuwsberichten scherp in de gaten en houden we ons aan de door het RIVM opgelegde maatregelen. Indien er wijzigingen komen kunt U deze steeds hier vinden.

Op dit moment zijn er geen beperkende maatregelen.

Hoevaak moet ik water verversen

Een aquarium met een normale visbezetting ( 1 cm. vis per liter aquariumwater ) en een goed op het aquarium afgestemd filter dient elke 2 weken voor een derde ververst te worden. Verstandig is ook om met een bodemreiniger de vervuiling uit het grind te verwijderen. Na elke waterverversing dient u een verswaterbereider tegen kalk en chloor in het leidingwater toe te voegen( aquamaker of aqua elixer ). Wekelijks moet er een bacteriepreparaat aan het water worden toegevoegd om het filter te stimuleren zodat afvalstoffen worden afgebroken ( FB-7 of easystart ). LET U ER ALTIJD OP DAT U WATER VERVERST MET EXACT DEZELFDE TEMPERATUUR ALS HET WATER IN HET AQUARIUM.

Hoelang gaan tl buizen mee

TL buizen kunnen jaren achtereen branden. De lichtopbrengst is echter na anderhalf jaar niet meer voldoende voor een aquarium. Als er geen algproblemen zijn en de plantjes groeien nog goed is er geen reden om de buizen te vervangen. Het ontstaan van bruine alg is vaak een goede indicatie dat de buizen te oud zijn en vervangen dienen te worden. Indien er meerdere buizen boven het aquarium zijn is het beter om ze niet allemaal tegelijk te vervangen maar met een tussenpauze van tenminste 1 week. Tegenwoordig zijn er veel aquaria uitgerust met led verlichting. Deze hoeven tussentijds niet vervangen te worden maar kunnen blijven branden totdat ze kapot gaan. De gemiddelde levensduur van een led lamp is 4-5 jaar. Indien U graag led verlichting wilt in plaats van tl buizen zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Bij de meeste led lampen zit een adapter waardoor ze prima passen in de houders van de bestaande tl buizen. Ombouw is dan ook zeer eenvoudig.

Hoe zie ik of vissen ziek zijn

Vissen kunnen altijd ziek worden. Gelukkig is er tegen de meeste visziekten een goed geneesmiddel te koop. Vissen kunnen uitwendig en inwendige ziekten krijgen. Uitwendige ziekten zijn vaak schimmels of parasieten makkelijk zichtbaar op de huid of vinnen. Meestal gaan de vissen een beetje knijpen met de vinnen als er last is van een uitwendige ziekte. Inwendige ziekten zijn vaak iets moeilijker te herkennen. Vissen gaan vaak wat sneller ademhalen en kunnen ook erg snel vermageren terwijl ze toch goed eten. Kleine rode vlekjes op de huid welke steeds groter worden en daarna een wond veroorzaken duidt op een bacteriele infectie van binnenuit. Door snel in te grijpen en het juiste middel toe te voegen kunnen uw vissen snel weer op knappen. Bij twijfel is het altijd mogelijk om het zieke visje mee te nemen naar onze winkel zodat we een juiste diagnose kunnen stellen. Om de meeste ziekten bij aankoop van nieuwe vissen te voorkomen is het verstandig om het middel voogle of esha 2000 toe te voegen aan het water.

Kunnen alle vissen bij elkaar

Niet alle vissen kunnen bij elkaar gehouden worden. Let u er altijd op bij de aankoop van nieuwe vissen dat u weet welke soorten er al gehouden worden. Indien u het wenst, kunnen we alle soorten die bij ons worden aangekocht noteren in ons computersysteem. Van veel klanten houden we een account bij waarin alle aankopen staan vermeld. Het voordeel van dit systeem is dat we exact weten welke soorten de klant al heeft en welke daar nog bij kunnen. Op de prijskaartjes in onze winkel staat tevens vermeld of ze vredelievend zijn of niet.

Hoeveel vissen mogen er in een aquarium

Indien een aquarium is voorzien van een goed filtersysteem, afgestemd op het aantal liters water in het aquarium, kunnen we aanhouden : 1 centimeter vis per liter water. Er zijn echter uitzonderingen. Koudwatervissen en grote cichliden, welke aanmerkelijk meer vervuilen als kleine tropische vissen, hebben ten eerste een filtersysteem nodig met wat overcapaciteit en ten tweede hebben ze ongeveer 5 liter water nodig per centimeter vis.

Wat doe ik tegen alg in het aquarium

zie onze handleiding ALGEN

Moet een aquarium na een bepaalde tijd vernieuwd worden

De lijmnaden van een aquarium gaan tussen de 10 en 15 jaar mee. Het is zeker aan te bevelen om het aquarium rond deze periode te vernieuwen. Let er altijd op dat het aquarium goed waterpas staat. Als een aquarium niet waterpas staat kan dit glasbreuk tot gevolg hebben.

Hoelang gaat een voedingsbodem mee

Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg.

Hebben planten ook voeding nodig

Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag. De eerste drie dagen 4 uur per dag. Gedurende de eerste twee weken kunt u dit elke dag met een half uur opbouwen tot maximaal 11 uur per dag. Na de opstartperiode is het verstandig om op de dag een lichtpauze in te voeren ( 2 tot 4 uur ). De optimale tijden zijn dan : aan 8.00 uur - uit 12.00 uur - aan 16.00 uur - uit 22.00 uur. Na een maand kunt u de plantjes wat bijmesten met ijzer en sporenelementen.

Hoevaak mag ik vissen voeren

Vissen mogen elke dag gevoerd worden. Geef de vissen zoveel per keer als er in een halve minuut kan worden opgegeten. Stem ook het voer af op het soort vissen. Niet alle vissen eten namelijk hetzelfde. Laat u daarom goed adviseren bij de aankoop van nieuwe vissen welk soort voer er nodig is. Ook is het verstandig om niet elke dag hetzelfde te geven maar probeer een beetje af te wisselen. Als vissen elke dag hetzelfde krijgen kan dit een verstopping tot gevolg hebben. Eens per week wat levend of diepvriesvoer is ook aan te raden.