Waterwaarden

Het gebruiken van de meetresultaten van de watertesten

Met dit beknopte overzicht proberen we u een klein beetje wegwijs te maken met de belangrijkste waterwaarden voor het aquarium.

pH: – zuurgraad –

Voor het normaal beplante zoetwateraquarium is een waarde rond de 7 goed. Een gemiddelde waarde van het leidingwater ligt tussen de 7.5 en de 8. Wanneer de zuurgraad te hoog is, kunt u deze verlagen door te filteren over turf, stukken hout te plaatsen of CO2 ( koolzuur ) toe te voegen. Met het gebruik van koolzuur slaat u twee vliegen in een klap, doordat het koolzuur de zuurgraad verlaagt en de waterplanten bemest. Indien de zuurgraad te laag is, kunt u met kraanwater verversen en/of Colombo KH -Plus toevoegen. Bij een te lage zuurgraad kunnen ook problemen ontstaan bij de aankoop van nieuwe vissen. Bij de meeste speciaalzaken worden de vissen gehouden in leidingwater.

Oorzaken van een veel te lage zuurgraad kunnen zijn:

– veel houtdecoratie in het aquarium
– te veel voer dat niet opgegeten wordt maar een rotting veroorzaakt
– te lage KH waarde
– te weinig waterverversen
– constant over turf filteren
– teveel vissen in het aquarium

Aangezien de pH waarde nogal kan schommelen is het aan te bevelen deze wekelijks te controleren. Daarvoor zijn eenvoudige testsets te koop.

GH: – hardheid –

In Den Haag is deze plus/minus 8 graden, hetgeen voor de meeste aquaria een acceptabele waarde is. Door toeneming van het zoutgehalte ( weinig water verversen/ veel voeren ) kan de hardheid oplopen tot niet verantwoorde waarden. Door een periode wat vaker water te verversen met leidingwater, of beter nog met osmose water kunt u deze waarde weer wat lager krijgen. Met een lagere hardheid zijn vaak betere kweekresultaten mogelijk.

KH: – carbonaat hardheid / zuurbindend vermogen –

Goede waarde ligt tussen de 4 en 6 graden. Wanneer de KH te hoog is kunt u over turf filteren en/of verversen met osmose water. Indien de KH te laag is, kunt u met kraanwater verversen en/of Colombo KH Plus poeder toevoegen. De KH is een zeer belangrijke waarde omdat deze de zuurgraad stabiel houdt. Bij een te lage of geen KH waarde kan de zuurgraad plotsklaps dramatisch dalen, wat vissterfte ten gevolge heeft. Omdat de KH waarde nogal nauw samenhangt met de pH waarde is het verstandig deze ook wekelijks te controleren.

NO 2: – nitriet –

In een aquarium met vissen mag geen nitriet voorkomen. Echter in nieuw ingerichte aquaria is de eerste veertien dagen een hoog nitrietgehalte normaal en een onderdeel van het rijpingsproces. Bij toevoeging van FB-7 van Dennerle of EasyStart van Easy-life, zal het nitrietgehalte spoedig onder de 0.1 mg/liter dalen, zodat de vissen ingezet kunnen worden na gemiddeld twee weken. Indien nitriet ( zeer giftig ) in bestaande aquaria optreedt, is een verstoring van de bacteriënwerking de oorzaak.
De bacteriënwerking kan verstoord worden door:

– te weinig water verversen
– een te kleine filter
– rottende dode vissen welke niet uit het aquarium worden gehaald
– verslijmde of afgestorven planten
– te veel voeren
– door toediening van geneesmiddelen.

Oplossing: meer water verversen ( osmose water ), het product ” Clean Water ” in de filter toepassen, dit product verwijdert rechtstreeks nitriet, nitraat en fosfaat, vloeibare bacteriën ( FB-7 van Dennerle of Easystart van Easylife ) toevoegen, minder voeren, visbestand tellen ( 1 cm vis per liter ), groter filter aanschaffen.