Starters / nano aquarium

Met de aankoop van een starters of nano aquarium  bent u aquariumhouder geworden. Thuisgekomen kunt u het grind wassen in een emmer onder de kraan ( geen zeepsopemmer) en daarna het aquarium met water vullen tot ongeveer 3 cm onder de rand .

Het is belangrijk, dat het water wat u in het aquarium doet , dezelfde temperatuur heeft als het water in het vistransportzakje. U plant de bijverpakte plantjes en laat de visjes zwemmen. Afhankelijk van de temperatuur in huis en de hoeveelheid voer welke u geeft, zal het water na enkele dagen ververst moeten worden. Ook als het water nog helder is, laten de vissen zelf zien dat ze vers water nodig hebben. Ze gaan namelijk schuin aan de oppervlakte van het water hangen en maken een soort schuimbellenlaagje bovenaan. Het is dan nodig minimaal de helft van het water te verversen met water van dezelfde temperatuur als ze op dat moment hebben. Indien u twijfelt of u met uw vingers temperatuursverschillen kunt voelen, koopt u dan bij ons een aquariumthermometer. Hoe lichter het aquarium staat, des te sneller het zal bealgen. Een niet te lichte plaats in de kamer is daarom aan te bevelen. Met het bijgeleverde voeder kunt u de vissen 2 maal daags voederen, zoveel als ze in een halve minuut weg kunnen werken.

Indien u eens een paar dagen overslaat is dit geen ramp. Bij regelmatige voedering hebben uw vissen een zodanige conditie, dat ze best een paar dagen zonder kunnen. Om het water langer helder en zuurstofrijker te houden, verkopen wij zuurstofschelpen. In de loop van een paar weken smelten deze, onderwijl hun nuttige stoffen afgevend. Het kraanwater, waarmee U uw vissen ververst, bevat voor vissen soms agressieve stoffen, welke met het produkt “Aquamaker” geneutraliseerd kunnen worden.Wij verkopen hiervan goedkope setjes waterconditioner en afvalstof-verwijderaars. Ondanks uw goede zorgen kunnen uw vissen toch wel eens ziek worden. Zij laten dit zien door lusteloos en sloom ,met hun vinnen samengeknepen, rond te zwemmen, of op de bodem liggend snel te ademen. De remedie in zo’n geval is een theelepeltje “aquariumzout “ toe te voegen en toedienen van wat druppeltjes “SH 2000″, of beter nog het product Voogle. Uw aquarium is ook uit te rusten met een z.g. luchtpompvervangende “Oxydator “, waarmee u uw vissen een beter milieu verschaft. De waterverversingen kunt u dan ook wat opschuiven. Uiteraard is het allerbeste om het aquarium te voorzien van een binnenfilter. Deze zijn er voor en kleine en grotere aquaria. In de meeste startersets is een binnenfilter inclusief.

Met dit schrijven hopen we dat uw visjes thuis goed verzorgd worden. We adviseren u echter wel om vissen niet in een te klein aquarium te houden. U heeft te maken met levende dieren, die ook recht hebben op een goede leefomgeving. Laat u goed voorlichten bij ons in de winkel over de mogelijkheden om uw vissen beter te huisvesten.